Het ensemble Des Nuances bestaat uit Anastasia Anufrieva en Susanne Wendler. Beiden spelen traverso, de houten dwarsfluit uit de barokperiode. Voor sommige concerten en projecten wordt het ensemble met cello of viola da gamba en klavecimbel uitgebreid.

Susanne en Anastasia hebben zich in het spelen van oude dwarsfluiten verdiept. Vooral de klank van deze instrumenten met hun fascinerende kleuren en schakeringen willen ze weer tot leven brengen. Ze bespelen drie verschillende traverso’s: de Hotteterre fluit, de barokke traverso en de klassieke kleppenfluit. Iedere fluit heeft zijn eigen klank met veel verschillende nuances.

Anastasia en Susanne hebben elkaar bij orkestprojecten leren kennen. Allebei hebben ze in Utrecht bij Wilbert Hazelzet Oude Muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten gestudeerd.

Voor ieder concert stellen ze een thema centraal en zoeken daarvoor de bijpassende muziek. Het is niet altijd makkelijk om de bladmuziek uit die periode te vinden. Het is een ontdekkingsreis door de bibliotheken, vaak gaat het nu online, maar soms moeten er toch nog kopieën gemaakt en opgestuurd worden. Als de muziek echter helemaal niet meer te verkrijgen is, maar ze een bepaalde componist in het programma willen opnemen, om een completer beeld van de tijd en plek te geven, maakt Susanne eigen bewerkingen.

In concerten van het ensemble Des Nuances komt de geschiedenis in klinkende noten tot leven. Zo hebben ze een programma met een reis door Europa van de barok tot de klassieke tijd. Er worden de stukken van beroemde componisten gespeeld zoals Telemann en Mozart, maar ook minder bekende zoals Locatelli of Cimarosa.

Beluister Des Nuances:

Telemann Duo e-klein Allegro

Telemann Duo e-klein Andante

Telemann Duo e-klein Vivace

Locatelli Sonata Opus IV Largo

Locatelli Sonata Opus IV Allegro

Sammartini Sonata 2 deel 1

Sammartini Sonata 2 deel 2